Pagina's

zondag 8 december 2013

Boeuf Bourguignon

*Duur en time-consuming en super lekker*

Afgelopen donderdagavond was ik aan het werk, en haalde Tom de boodschappen voor hem en zijn broertje. Tom zag runderlappen en dacht 'hé! Die heb ik nog niet gegeten/gemaakt! Laat ik die is meenemen!' zoiets. Dus Tom komt thuis en wil eten gaan kokenm maakt de verpakking open en kijkt op de verpakking, hmmm.. hoe lang moeten deze eigenlijk? 5 uur?! Ja, en dan is het al 18.15u in de avond. Haha :) Tom ging dus terug naar de supermarkt en haalde biefstuk, haha.

Maar de runderlappen lagen zaterdag dus nog in de koelkast!
Ik besloot om dan toch echt maar is, voor de aller eerste keer (!!), stoofvlees klaar te maken. Het stond toch eigenlijk ook al een tijdje op mijn wil-ik-kunnen-lijstje. Ik vond op internet verschillende recepten voor Boeuf Bourguignon (van een ander blog, van de Allerhande) en besloot daar een eigen recept mee te fabriceren. Het ging helemaal prima, en is écht niet moeilijk.. maar geduld is wel een beetje een vereiste.. :)
Benodigdheden voor 4 personen:
  • 700 gr. runderlappen
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 (grotere) sjalotten
  • 70 gr. tomatenpuree
  • 250 ml kokend water
  • 1 bouillonblokje (groenten)
  • 500 ml rode wijn (bv. cabernet sauvignon)
  • paar takjes verse tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • paar takjes verse (platte) peterselie
  • 1 winterpeen
  • 125 gr. spekreepjes
  • 125 gr. cherrytomaatjes
  • 250 gr. champignons
  • 50 gr. bakboter
  • 2 el maizena
  • 4 el lauwwarm water
  • bind-/keukentouw
















Bereiding:
  1. Snijd de runderlappen in stukjes van 2x2 cm. Snijd de knoflook in plakjes, de sjalotten 2x door midden (over de lengte en breedte). Rasp de wortel en snijd deze in plakje van 3-5 mm dik, snijd de cherrytomaatjes doormidden en doe ze met de wortel in een bakje, doe er vershoudfolie overheen en zet het weg. Snijd de champignons in plakjes, doe ook hier folie over en zet het weg.
  2. Peper het vlees lekker in met versgemalen zwarte peper.
  3. Los het bouillonblokje op in het kokende water.
  4. Zet een braadpan op het vuur, doe daar de wijn, bouillon, knoflook en tomatenpuree in en verwarm dit. Als het warm is zet je het vuur laag.
  5. Maak 2 bosjes van de tijm en de helft van de peterselie, en bind deze samen met het laurierblad. (Met behulp van het bindtouw, dit zorgt er voor dat je het straks makkelijker terug kan vinden.. haha)
  6. Smelt de boter in een koekenpan en bak het vlees even aan (de buitenkanten zijn dan bruin) en doe het in de braadpan.
  7. Bak de spekjes in het vet van de runderlapjes (ook alleen zodat ze een beetje wittig/bruinig worden, niet helemaal gaar en verkleind) en doe ze ook in de braadpan.
  8. Doe de sjalotjes erbij en doe de deksel op de pan.
  9. Laat het geheel nu 3 uur op laag vuur een beetje pruttelen. Kijk elk half uur/drie kwartier of het vlees niet boven komt, voeg dan wat lauwwarm water toe tot het vlees weer onder staat (anders droogt het uit). Roer het ook steeds door.
  10. Na 3 uur voeg je de wortel en cherrytomaatjes toe.
  11. 20 minuten na het toevoegen van de wortel en cherrytomaatjes verhit je de pan waar je het vlees in hebt gebakken en daar bak je de champignons goudbruin in. Voeg dit toe aan het mengsel in de braadpan en laat nog heel eventjes meekoken.
  12. Maak intussen een papje van de maïzena en het lauwwarme water. Voeg dit geleidelijk toe aan de Boeuf Bourguignon, want het schijnt dat de maïzena heel snel zorgt voor verdikking van de saus. (Wat natuurlijk wel de bedoeling is.. maar té dik is ook niet lekker. Ik merkte overigens niet dat het wat deed, die maïzena.. haha).
  13. Hak het laatste beetje peterselie fijn, en serveer dit bij de de stoof.
  14. Ohja! Haal de laurierblaadjes en takjes tijm er nog even uit. Dat is niet zo heel erg lekker om echt zo te eten, haha. En de smaak hebben ze allang afgegeven :)
  15. Lekker met aardappelpuree.
Ja, dit was echt verrukkelijk! Ik ga vaker proberen zo'n stoofschotel te maken. Echt veel tijd kost het niet.. ik was gewoon intussen heel druk bezig met m'n scriptie! Hihi. 
En jeetje, wat is het een lang boodschappenlijstje zo! Maar 't valt echt mee :)
En het is het waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten