Pagina's

woensdag 4 september 2013

Tomatensoep!

Vanmorgen had ik bedacht dat we vandaag wel eiermie konden eten, lekker met wat prei en runderreepjes en 'n lekker sausje.. Maar het werd warm en mam had meer zin in tomatensoep.. Prima! Maar dan wil ik 'm wel zelf maken! De vorige tomatensoep die ik maakte deed me een beetje denken aan een bloemetjes parfum die ik maakte voor m'n moeder dat ik nog heeeeeel jong en schattig was ...
(Men neme een flesje water, plukt een heleboel leuk gekleurde bloemblaadjes, doe deze in het water in het flesje, dop erop, goed schudden en een paar uur laten staan. En dit uiteraard aan mama presenteren in een mooi flesje met een nauw tuutje, zodat mama 't goed op kan doen. En mijn stoere mam heeft het nog serieus op gedaan ook! haha.) ... maar nu maakte ik de soep niet alleen voor mezelf, dus hij moest wel ergens naar smaken. En dat is gelukt! En nog lekker makkelijk ook :)


Benodigdheden voor 3 personen:
  • 2 kleine uien (of 1 grote, uiteraard)
  • 3 tenen knoflook
  • 750 gr. romatomaten (Tip!)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • 2 tl verse (of gedroogde) rozemarijn
  • wat blaadjes verse basilicum
  • 300 ml gekookt water
  • 2/3 blokje groentebouillon 
  • creme fraiche (voor warme gerechten)
  • 1 vers (tarwe) stokbrood
  • olijfolie
Bereiding
  1. Snijd de knoflook in kleine stukjes en de uien en romatomaten (die echt veel meer smaak geven dan de gewone tomaat) in grove stukken.
  2. Doe wat olijfolie in een pan (op kleine pit en laag vuur) met een dikke bodem en voeg hier de stukjes knoflook en ui aan toe, laat dit lekker een minuutje fruiten.
  3. Doe de stukken tomaat erbij en laat dit lekker even pruttelen op hoog vuur, zeer af en toe roeren.
  4. Als de tomaten wat zachter worden, kunnen de oregano, gedroogde basilicum en de rozemarijn erbij. Even goed doorroeren.
  5. Doe het mengsel in de blender, mix het even door tot het een gladde substantie wordt en doe er dan wat verse blaadjes basilicum bovenop (houdt wel wat achter voor de garnering) en blender nog lekker even door.
  6. Doe het geheel terug in de pan en zet het vuur laag.
  7. Doe het gekookte water in een kom en los het bouillonblokje er in op. Leeg de bouillon in de lege blenderkan, zodat je de laatste kruiden ook mee neemt en giet het dan over in de pan.
  8. Roer door en laat nog (minimaal) 5 minuutjes koken.
  9. Snijd intussen het stokbrood in plakjes/sneetjes (meningen verschillen over hoe stukjes stokbrood genoemd moeten worden, haha).
  10. Verdeel de soep over 3 diepe borden, leg een bolletje creme fraiche in het midden en maat het af met een blaadje basilicum.
M'n moeder en ik vonden het heel lekker, m'n broertje daarentegen niet.. die houdt blijkbaar toch meer van blikvoer en fastfood :D

Kennen jullie nog lekkere (verse, zelfgemaakte) soepen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten